Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009


Ένα άλλοθι για τρία εγκλήματα [A Pocket Full of Rye (1953)]
Η Αντέλ Φόρτεσκιου έπαιζε γκολφ, σ' ένα από τα αριστοκρατικά γήπεδα του Μπαίντον Χηθ. Ο Πέρσιβαλ Φόρτεσκιου έλειπε, για εμπορικές υποθέσεις, στη Νότιο Αγγλία. Η δεσποινίς Ράμσμποττον έριχνε πασιέντζες, κλεισμένη στο δωμάτιό της και ο Λάνσελοτ περιδιάβαζε ανέμελος στα παρισινά βουλεβάρτα. Και την ίδια ώρα, η δεσποινίς Γκρόσβεντορ, ιδιαιτέρα γραμματέας, τα είχε χαμένα, γιατί "έφταιγε" το τσάι, όπως, τουλάχιστον, είχε πει ο Ρεξ Φόρτεσκιου, λίγο πριν πεθάνει.
Η Αντέλ Φόρτεσκιου έπαιρνε το τσάι της στη βιβλιοθήκη, ξαπλωμένη σε μια πολυθρόνα. Ο Λάνσελοτ είχε ανέβει να δει τη θεία του, τη δεσποινίς Ράμσμποττον. Η Γκλάντυς Μάρτιν κοίταζε συνεχώς έξω από το παράθυρο και η κυρία Κραμπ γκρίνιαζε αδιάκοπα.
Η μις Μαρπλ είχε το ελάττωμα να χώνει τη μύτη της παντού και ο επιθεωρητής Νηλ, της Σκότλαντ Γυαρντ, δίσταζε να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση...

Ο φόνος δεν είναι παιχνίδι [4.50 from Paddington, (1957)]
Όταν η κυρία Έλσπεθ Μακιλίκαντι, μια αξιοσέβαστη ηλικιωμένη κυρία, θα έπαιρνε το τρένο των 4.50΄ για το Μίλτσεστερ απ' όπου θα έφτανε στο Σαιντ η Μαίρη Μηντ, ήταν ευχαριστημένη που πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα είχε τελειώσει τα ψώνια της στο Λονδίνο. Στα δέματα που αναπαύονταν πλάι της υπήρχαν πετσέτες για τη Μάργκαρετ, ένα κουνέλι για τη Τζην και το διαστημικό πιστόλι που τόσο καιρό ονειρευόταν ο μικρός Ρόμπυ... Η περιπέτεια στα πολυθόρυβα καταστήματα είχε τελειώσει και η Έλσπεθ ένιωθε ανακούφιση που ξαναγύριζε στη γνώριμη κι αγαπητή ρουτίνα της επαρχίας... Έτσι τουλάχιστον φανταζόταν, ως τη στιγμή που ένα άλλο τρένο φάνηκε να κινείται στις παράλληλες γραμμές και με την ίδια ταχύτητα με το τρένο για το Μίλτσεστερ... Και τότε η κυρία Μακιλίκαντι, είδε ξαφνικά το στορ ενός παραθύρου απ' το άλλο τρένο να ανεβαίνει ορμητικά και να αποκαλύπτει μια σκηνή που θα της έκοβε την ανάσα. Ένας άνδρας με την πλάτη προς το μέρος της, είχε τα χέρια του περασμένα γύρω από το λαιμό μιας γυναίκας και ολοφάνερα προσπαθούσε να τη στραγγαλίσει!

Διπλό είδωλο στο σπασμένο καθρέφτη [The Mirror Crack'd from Side to Side (1962)]
Όταν η διάσημη ηθοποιός του Χόλυγουντ, Μαρίνα Γκρεγκ, μαζί με το σύζυγό της Τζαίησον Ραντ, επιστρέφει στην Αγγλία και έρχεται να μείνει στο Γκόσιγκτον Χολ, στο παλιό αρχοντικό των Μπάντρυ, η ήσυχη, ειδυλλιακή ζωή του χωριού αναστατώνεται. Όλοι ανυπομονούν να γνωρίσουν τη διάσημη ηθοποιό. Κι όταν στο Γκόσιγκτον Χολ διοργανώνεται μια "φιλανθρωπική γιορτή", η ίδια η Μαρίνα Γκρεγκ και ο Τζαίησον Ραντ, θα υποδεχτούν τους καλεσμένους τους. Ανάμεσα σ' αυτούς θα είναι και η καλοκάγαθη Χήδερ Μπάντκοκ, όπου θα πάθει μια αιφνίδια προσβολή που θα της στοιχίσει τη ζωή. Ο γιατρός Σάντφορντ θα ζητήσει αυτοψία, βέβαιος πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Η μις Μαρπλ, το γέρικο λαγωνικό του χωριού, που η απουσία της από τη γιορτή θα της στερήσει την ευκαιρία να σταθεί αυτόπτης μάρτυς, θα πληροφορηθεί το "πάθημα" της κυρίας Μπάντκοκ και θα αποφασίσει αμέσως να ξεδιαλύνει το μυστήριο που καλύπτει το θάνατό της.